Tänkte svara på Johannas fråga öppet, det är faktiskt en fråga jag hört en massa gånger de senaste veckorna.
För de som inte känner mig sedan tidigare så började jag rida islandshäst vid 12års ålder. Jag har aktivt ridit islandshäst i 8år men varit i kontakt med islandsvärlden i snart 12år.

Jag kom ifrån den världen när jag hade egen häst, min Schatz och efter Schatz började jag söka mig nya vägar och teorier inom ridningen. Då kom jag i kontakt med en massa olika hästar men främst en annan ras som står mig helt enormt nära hjärtat, Varmblodig travare.

När jag började söka häst var det bara en sak jag hade bestämt "Jag ska köpa en LITEN häst", jag tänkte redan då leta islandshäst. Provred Jaggen i ett helt annat syfte än ett köp men föll pladask och två veckor senare stod den största hästen jag någonsin suttit på hemma på gården..

Viljan och arbetsglädjen i travaren är det jag fullkomligt avgudar och jag byggde upp en dröm om att driva något med enbart ridtravare..... Så bröt jag foten och saker förändrades..
Min brutna fot har gett mig en helt annan respekt och gjorde mig lite feg för sådant som aldrig rört mig ryggen tidigare.
Skenar Gymir tänker jag "Jaja, han stannar ju när vi kommer hem" och är i det närmaste oberörd, skenar Jaggen tänker jag "Satansjävlaförbannadehelveteeee!!" det går så fort att vi när som helst skulle kunna smälla in i ett träd eller gå omkull. Andra problem med hans storlek är bland annat projektet att ta sig upp ifall man hoppat av i skogen, lägga på täcken/sadlar och lastning (han ryms i det närmaste inte i en vanlig hästtransport).
Detta har gjort att jag nu dragit mig tillbaka till islandshästarna. Stor häst i liten förpackning, mycket power, glädje och liv. Jag gillar egentligen alla hästar, jag är inte för eller emot någon ras, det är individen jag faller för, inte rasen. Det kan mycket väl stå en bruksnordis, en arab, ett halvblod eller en connemara på min gård men just nu blev det ett islandsföl jag föll för, ett islandsföl som precis just nu är helt fullkomligt rätt!

 

1 kommentarer

Johanna

17 Feb 2015 08:12

Härligt, det bästa är ju om ingen häst skenar ;) Jag förstår din tankegång, jag skulle nog aldrig köpa en häst över 160cm i mkh.

Ska du ha kvar Jaggen?

Svar: Ja Jaggen blir kvar, som en i min närhet sa "En sån här häst är ju värd all tid, han är så otroligt schysst!"
Victoria

Kommentera

Publiceras ej